2021. 11. 30.
A szent csatatér
Hadművészeti elv a Mennyországban
Tartalom értékelése (5 vélemény alapján):
A szent csatatér

Milton 17. századát a kora újkorhoz számítjuk, azonban a történelemben nincsenek éles átmenetek: így az Elveszett Paradicsomban is folyton ráismerünk a középkorra – a társadalom működésében, a kultúrában, művészetben. És a hadászati doktrínában.

A modern háborúban a gyorsaság a fontos: a tehetséges hadvezér tempóelőnnyel bénítja meg az ellenséget, esetleg komolyabb harc nélkül, pusztán a serege manővereivel hozza reménytelen helyzetbe. A premodern háborúkban ezeknél fontosabb volt a csatatér birtoklása; a megnyert csata után a helyben maradás adott győztes identitást a hadseregnek, és ezért a morális többletért a hadvezérek akár jelentős taktikai előnyöket is feladtak. A seregük morálja szempontjából fontosabb volt a helyszínen maradással demonstrálni maguk és az ellenség felé a diadalukat – tehát az ellenség elkergetését –, mint a gyors továbbvonulással szerezhető előny. (Szulejmán három napig tartotta a hadseregét a mohácsi mezőn a csata után.)

A 6. énekben az angyalok mennybéli háborújának első napján Michael arkangyal seregei tönkreverik Luciferéket, majd este mindkét fél nyugovóra tér, és:

 

                   …on the foughten field           6,410
Michael and his Angels prevalent                 411
Encamping,

 

A csatatéren Michael és győztes angyalai ütöttek tábort.

 

A földi viszonyaink között a győztes kénytelen megcsonkított sebesültek és bűzlő tetemek között tölteni az idejét, míg a vesztesé a menekülés szabadsága: harmatos mezőkön vágtat a tágas horizont felé, vagy zöldellő erdőkben bujkál illatos virágok között. Valamit valamiért.

 

 

Ménfő

A csata után a csatatéren: a vesztes királyt megölik, a győztes pedig hálaimát mond (a ménfői csata – miniatúra részlete a Képes krónikából).

 

A győztes angyalokat persze nem sújtotta mindaz, ami győztes földi kollégáikat, viszont a legyőzött angyalok sem alkalmazták a földi vesztesek jól bevált eljárását: a menekülést. Ők másnap visszamentek a következő nyaklevesért.

 

Négyzetes kép a cikk elején: István király feldaraboltatja Koppány vezért a sólyi csata után – miniatúra részlet a Képes krónikából (1360 körül).

Facebook: A ménfői csata – miniatúra a Képes Krónikából.

 

Az egész blog koncepciója itt olvasható.

 

                                               Horváth Viktor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés