2023. 02. 26.
A Sátán és a parlamenti illem
Tartalom értékelése (8 vélemény alapján):
A Sátán és a parlamenti illem

 

 

Az ördögök komolyan veszik a demokráciát, betartják a kötelező parlamenti formákat. Az ülésteremben mindenki ül, viszont a felszólalása kezdetén felemelkedik, állva mondja el a beszédét, aztán visszaül, hogy átadja a szót a következőnek. Úgy tűnik, hogy maga a Sátán, az országgyűlés elnöke is tiszteletben tartja ezt, hiszen miután végzett a vitát lezáró szónoklatával, ezt mondja róla a narrátor:

 

This said, he sat; and expectation held              2, 417
His look suspence, awaiting who appeer'd           418
To second, or oppose (…)

 

                      (…) Így szólt, leült,               2, 417

tekintetében feszült figyelemmel                   417

várta, feltűnik-e támogató vagy                     418

ellenző (…)

 

Én itt nem figyeltem fel semmi gyanúsra, Péti Miklósé az érdem, hogy gyanakodni kezdett. A korábbi felszólalók Moloch, Beliál, Mammon és Belzebub voltak; a narrátor mindegyiküknél lelkiismeretesen megemlítette, amikor felálltak, aztán a hozzászólásuk végén leültek. De a Sátánnál nem beszélt felállásról. Akkor hogyan ülhetett le? John Milton itt elaludt, és pont a kulcsszereplőnél felejti el azt, amit a mellékszereplőknél kötelezőnek érzett? Hiszen a protokoll követése és a tisztelet megadása fontos az eljárás hangulatához.

Viszont a sat igénél nem tudjuk eldönteni, hogy a hősünk leült, vagy simán csak ült. Lehetséges volna, hogy a főgonosz mindvégig ült, és a saját beszédeit is ülve mondta el? Ötven sorral lejjebb beigazolódik a gyanúnk. A jelenet csúcspontján, legvégül, mikor többé már senki nem állhat fel beszélni, a Sátán:

 

                                (…) Thus saying rose       2, 466
The Monarch, and prevented all reply,           467

 

Így szólt, s felemelkedett a monarcha,              2, 466

elébe vágva minden feleletnek, (…)                       467

 

Ekkorra Lucifer lezárta a vitát, a gyűléssel elfogadtatta a tervét, elintézte, hogy őt magát jelöljék ki a küldetésre, minden úgy lett, ahogy előre eltervezte, egyetlenegyszer emelkedik fel a helyéről, és ez a végső, az ülés lezárását jelző felemelkedés. Végig ült. Tehát a helyes verzió:

 

                      (…) Így szólt, s amíg ült,               2, 417

tekintetében feszült figyelemmel                              417

várta, feltűnik-e támogató vagy                                418

ellenző (…)

 

Névleg ő csupán első az egyenlők között, azonban a narrátor nagy szultánnak, monarchának nevezi őt, királyi jogai vannak, és királyi trónon ül. Az antiroyalista Milton hangja ez, miközben – akár akarja, akár nem – saját hajdani főnöke, Cromwell hatalomtechnikáját is bemutatja.

Igaza van. Az országgyűlés elnöke – akár liberális, akár illiberáls – ül, amikor beszél.

 

elnök

Az országgyűlés elnöke, forrás itt.

 

Négyzetes kép a cikk elején és a Facebookon: A trónján ülő Sátán, miniatúra Abû Ma’shar al-Balkhî (787-886): Kitab al-mawalid (Születések könyve) című kéziratának 15. századi másolatából, forrás itt.

A blog koncepciója itt olvasható.

 

                   Horváth Viktor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés