2023. 02. 20.
X
Szavak ölelkezése
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
X

A kiazmus retorikai alakzat, ahol a beszéd elemeit felcserélt sorrendben ismételjük meg: Az élők lezárják a holtak szemét, a holtak kinyitják az élők szemét (török népi mondás). Ilyen a híres idézet Hérodotosztól: Békében a fiúk temetik el az apákat, háborúban az apák a fiúkat. És ilyen az aforizma Kennedy elnöktől: Az emberiség leszámol a háborúval, vagy a háború számol le az emberiséggel.

Erős poétikai töltést hoz létre, ha birtokos szószerkezeteket vonatkoztatunk egymásra; mint például egy ilyen autóreklámban: Velorex – a jövő autója, az autó jövője.

Így is felírhatjuk a képletet: A, B, B, A. Egymás alá kerülő verssorokban pedig a kiazmus X mintázatot rajzol ki – ahogy lejjebb látni fogjuk.

 

kiazmus

Kiazmus; Shirazeh Houshiary festménye, 2021, forrás itt.

 

Az Elveszett Paradicsom második énekében a Sátán nagy beszéddel nyitja meg az alvilági parlament ülését. Kifejti, hogy míg a Mennyben a sok jó közepette felütheti a fejét az irigység a rangkülönbségek miatt (magából indul ki), addig itt, a Pokolban ilyesmi nem fenyeget, mert a magasabb rang egyben a büntetésnek való nagyobb kitettséggel jár, sokkal több szenvedést jelent, tehát senki nem tör magasabbra, senki nem akarja megdönteni az ő uralkodói trónját; ezért itt teljes az egyetértés, és ez akkora előnyt jelent, hogy így majd könnyen visszahódíthatják a Mennyországot Istentől és az angyalaitól. Tehát számára a boldogság a bizonytalanság, mert biztosabban boldogul boldogtalanul.

 

          (…) With this advantage then                 2, 35
To union, and firm Faith, and firm accord,           36
More then can be in Heav'n, we now return        37
To claim our just inheritance of old,                      38
Surer to prosper then prosperity                        39
Could have assur'd us; (…)

 

                      (…) Ezzel az előnnyel                2, 35

(ez több, mint ami a Mennyben lehetne)              37

a szilárd hit, a szilárd egyetértés,                         36

az unió jegyében most visszatérünk,                   36

s bejelentjük igényünket a régi                              38

jussunkra, biztosabban boldogulva,                    39

mint amit a boldogság biztosíthat.                      40

 

Sokszor van úgy, hogy nem tudjuk visszaadni az eredeti szöveg hatásait, és van úgy, hogy ez még az eredetinél is jobban sikerül. Itt büszkén nézegetjük, ahogy a 39-40. sorok magyar változatában az X szárai a szavak jelentésével birkózva keresztezik egymást.

 

A blog koncepciója itt olvasható.

 

                      Horváth Viktor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés